De eigenwijze kikker

Het geheim van lesgeven en opvoeden

 
 

waarover gaat dit boek?

Als leerkracht geef je het beste van jezelf…
Op 1 september sta je er weer. Vol goede moed en creatieve plannen begin je aan het nieuwe schooljaar met een nieuwe groep jongeren voor jou. Het kriebelt en je zoekt frisse ideeën om je eigen energie optimaal te benutten. De eigenwijze kikker sleept je mee door de realistische schoolverhalen en de uitdagende en gevarieerde oefeningen die je als leerkracht doen stralen. Het boek laat geen enkele leerkracht onberoerd. Het brengt je dicht bij jezelf en laat je met meer impact de leerlingen betrekken bij wat je het liefste doet: Lesgeven. Dit is een uitnodiging om je de eigenschappen van De eigenwijze kikker eigen te maken.

De tijd van aanmodderen is voorbij. Vanuit haar rol als transformator, directeur, leerkracht, ouder en oma biedt Hilde nieuwe oplossingen aan waar niemand aan denkt. Ze laat in heldere voorbeelden zien hoe we leerproblemen en moeilijk gedrag creatiever kunnen aanpakken dan we tot nog toe deden. Wil je dat je kind gelukkig is en talentrijk schittert op school? Dan zetten we in op de eigenwijsheid om betere resultaten, prettiger gedrag en creatieve samenwerking te bekomen. De kinderen worden er blij van. De leerkrachten, de directie en jij ook! De eigenwijze kikker is een boek vol doorleefde ervaringen en concrete oefeningen voor scholen in beweging. Het is geschikt voor elk onderwijsniveau en werd geschreven om volwassenen en kinderen te bekrachtigen. Dit boek is onontbeerlijk in elke lerarenopleiding.

‘Probeer de wereld niet te veranderen. Hou van de wereld. En alles verandert. Die wijsheid ademt De eigenwijze kikker. Een boek dat je leerkrachten, ouders en kinderen gunt. Acceptatie van wie je werkelijk bent. Hoe je ook bent. Het boek zal je verrassen met prachtige inzichten en praktische toepassingen. Elke ochtend even stil zijn, brengt alles in beweging. Lees dit boek. Je zult dankbaar zijn.’

Christine Pannebakker – Schrijfster: Wie ben ik, Het mama masterplan, Vrouwenpower en De week.

Voor wie?

Laat je niet misleiden door de eigenwijsheid van de cover. Het boek is bestemd voor volwassenen die kinderen en jongeren begeleiden binnen en buiten de schoolcontext. Geschikt voor alle onderwijsniveaus aangezien het gaat om het aanwezig zijn van de volwassenen zelf. Wat je leert, kun je toepassen met kinderen en jongeren van elke leeftijd.

Meerwaarde

De inhoud van dit boek zou een absolute meerwaarde zijn in de lerarenopleiding. Het sluit aan bij de universele leefwereld van het kind en brengt leerkrachten opnieuw in contact met het grotere geheel zodat hun lessen een levenswaarde krijgen ongeacht het vak dat ze geven.

Voor ouders is het eveneens een bijzondere bijdrage aan de opvoeding van hun kind.

Opvoeders, coaches en therapeuten krijgen praktische en bruikbare werkwijzen aangereikt om diepgaander en snellere resultaten te krijgen die groei en levensvreugde in gang zetten.

Kernthema's

Leerprocessen, gedragsproblemen, klasmanagement, aanwezig zijn, faalangst, groepsvorming, leerresultaten, pesten, samenwerking, engagement, werkplezier, kinderen, leerlingen, jongeren, burn out, depressies, demotivatie, leergoesting, het ware zelf, authenticiteit, zonder oordeel, projecties en spiegelingen, collega’s, zelfvertrouwen, eigenwaarde, stralen, schitteren, ademhaling, hier en nu, lichaams- en aardebewustzijn, verbondenheid, gelijkwaardigheid, controle of overgave, het nieuwe leren, de juiste plaats, grenzen stellen en behouden, …

Ontstaan

Ontstaan vanuit vijfentwintig jaar onderwijservaring op verschillende niveaus en vanuit een groot engagement en verbonden met een jarenlange ervaring in energetische transformatiecoaching van baby’s, kinderen, jongeren en volwassenen. In de school heeft Hilde kunnen zien wat de werkelijke noden van leerlingen, leerkrachten en directie waren. Ze biedt hiervoor een doeltreffend en gelukkigmakend antwoord aan.


Praktische informatie

 

Prijs: € 23,95
ISBN/EAN: 9789492179012
NUR: 840 Onderwijs algemeen
Publicatiedatum: Januari 2015
Editie: Derde druk – Februari 2016
Pagina’s: 196
Uitgever: Paris Books
Afmetingen: 170 x 240 mm


Of bestel via:

Standaard Boekhandel
Standaard Boekhandel (e-book)
Bol.com
Bol.com (e-book)
Ako
Ako (e-book)


Recensie van Bertus Meijer in Onderwijsenzo

Wat claimt de cover?

Het wordt tijd te stoppen met aanmodderen en inzetten op de eigen-wijs-heid van kinderen. Daar wordt iedereen: kind, leerkracht, ouders, directie blij van.
Dit boek is onontbeerlijk in elke lerarenopleiding.

Over de schrijver

Hilde van Bulck is auteur, spreker, coach en systemisch opsteller. Vanuit haar 25 jaar onderwijsexpertise heeft ze een revolutionair concept voor onderwijs en opvoeding neergezet: The New Life Experience.

Eerste indruk:

Wat een vrolijke voorzijde. Geeft weinig bloot over de inhoud.
Slappe kaft, blijft niet openliggen.
Rustige bladspiegel met weinig illustraties.

Recensie:

In de inleiding claimt de schrijfster dat het boek niet alleen voor leerkrachten van belang is maar voor iedereen die op welke manier dan ook met kinderen te maken heeft.

Het boek is niet makkelijk toegankelijk als je een theoretisch onderwijsboek verwacht met casussen en dergelijke.

Omdat het boek een Belgische oorsprong heeft moet ik weleens nadenken over bepaalde termen. Dat stoort overigens niet in het doorgronden van het boek. En het is een boek om te doorgronden.

De schrijfster begon haar werk lang geleden vol idealen. Maar kwam er al snel achter dat de leerlingen gezinsproblemen mee naar school nemen. En dat de school er geen antwoord op bood.

In plaats van ermee te dealen (zoals de meesten doen) wilde de schrijfster zaken oplossen. Een lange weg volgde.

Als ze nu 20 jaar naar een andere school gaat komt er een klas op haar pad die niet meewerkt. Die geen verbinding lijkt te willen.

Na een confrontatie met de “leider” van de groep keert het tij. Het zaadje van “New Teaching” begint een beetje aan te slaan.

De schrijfster schrijft vol bezieling. Ik moet zeggen dat ik tegen dit boek aangehikt heb. Gepakt en weer weggelegd. Bang voor zweverigheid.

Tot ik er eens goed voor ging zitten.

De schrijfster pleit voor een meer intuïtieve en energetische benadering van kinderen.

Aan de hand van actieve kikkersprongen ga je aan de slag hiermee:

Kikkersprongen zijn het best te omschrijven als vragen die je jezelf stelt in de omgang met anderen. Daar zitten inzichtelijke vragen bij die je aan het nadenken zetten: wanneer heb je voor het laatst geprobeerd om iemand te boetseren naar je eigen normen en waarden?

En dan ga je kijken buiten je comfortzone.

Met deze oefeningen (per hoofdstuk) treedt je buiten de je bekende paden.

De zweverigheid waar ik eerlijk gezegd bang voor was ontbreekt (niet helemaal). De oefeningen zijn praktisch en leuk. Ze zetten je aan het werk en aan het denken.

En het komt dichtbij omdat de schrijfster doorgaans over eigen ervaringen vertelt. Ze schrijft boeiend. Ze spaart daarbij anderen en zichzelf niet en stelt zich kwetsbaar op.

Omdat de schrijfster zelf veranderde (bewuster werd) en dat inzicht meenam naar het werk gingen zaken “mengen”: werkgerelateerd en niet-werkgerelateerd. We lezen hoe roddel iemand in zijn werk bijna kapot kan maken. Maar ook hoe je, door steeds naar je eigen gedachten te kijken en je niet te laten leiden door anderen dit te boven kan komen.

Dit boek gaat verder dan alleen onderwijsgerelateerd. Je gaat ook nadenken over jezelf.

Omdat het boek in de “ik” vorm is geschreven komt het helemaal dichterbij.

Andere aspecten die aan bod komen:

–       Omgang met je leidinggevende en andersom
–       Vakkennis of jezelf zijn?
–       Luisteren naar je lichaam en nog veel meer

Wat is de essentie van The New Teaching dan?

–       Aanwezig zijn in hier en nu
–       Zintuigen gebruiken
–       Vertrouwen op groei
–       De kracht van de groep (klas en schoolteam)
–       Ken je plaats (opstellingen)
–       Geen oordeel of interpretatie
–       Hou van jezelf (!), leerlingen, lesgeven, de liefde en het leven

Willen we dit allemaal niet?

Conclusie :

Eigenlijk een vrolijk boek. Een boek dat je zomaar leest maar waar je je toe moet zetten. Maar dan heb je ook wat. Als je eens op een andere manier naar kinderen wilt kijken best een aanrader.
Met recht: eigen-wijs.

Bertus Meijer

Maart 2017 in Onderwijsenzo